DC-3 Dakota

Misschien wel het bekendste transportvliegtuig in de geschiedenis zal vliegen boven Sanicole dankzij de Battle of Britain Memorial Flight. De Douglas DC-3 Dakota, of C-47 Skytrain in de militaire aanduiding, was een immens populair tweemotorig passagiersvliegtuig en transporttoestel.

Het kende een lange en succesvolle militaire carrière, ook in België. Het werd ook gebruikt voor het droppen van paracommando’s en het slepen van zweefvliegtuigen tijdens de bevrijding van het bezette West-Europa in de Tweede Wereldoorlog, bijvoorbeeld op D-Day en tidens de slag om Arnhem in Nederland. Het vliegtuig kan tegen een stootje en kan daarom opereren van slecht-uitgeruste vliegvelden en in alle klimaatsomstandigheden.
De Royal Air Force Battle of Britain Memorial Flight heeft één C-47 en vliegt hiermee vanaf hun thuisbasis te RAF Coningsby. De eenheid wil de herinnering aan de ofers tijdens de Tweede Wereldoorlog levendig houden en beschikt hiervoor over verschillende vliegtuigen, waaronder ook Spitfires, Hurricanes en een Lancaster.

Type: C-47 Skytrain
Fabrikant: Douglas
Land: Verenigd Koninkrijk

www.raf.mod.uk/bbmf 

Tags: dc-3, BBMF

logo Sanicole 2016