AT-6 Texan

Tijdens de jaren 30 en aan het begin van de Tweede Wereldoorlog gebeurde het gros van de pilotenopleiding met tweedekkers, zoals bijvoorbeeld de Boeing Stearman. Met de overschakeling naar ééndekkers als gevechtvliegtuigen die superieure prestaties leverden, moesten de luchtmachten op zoek naar nieuwe trainingsvliegtuigen die de vliegeigenschappen van deze ééndekkers adequaat konden nabootsen.

Eén van de bekendste trainers van dit type is de T-6, bekend als de Texan in de Verenigde Staten en als de Harvard zowat overal elders in de wereld. Het werd het belangrijkste trainingsvliegtuig voor geallieerde piloten en bleef ook na de Tweede Wereldoorlog in dienst, ook in België en Nederland. De T-6 produceert een kenmerkend motorgeluid: De propeller draait zo snel dat de uiteinden ervan door de geluidsbarrière breken, waardoor een luid raspend geluid ontstaat.
De T-6 zal te Sanicole deel uitmaken van de viering van de 70ste verjaardag van de Amerikaanse luchtmacht. Het toestel behoort toe aan Hanno Wesdorp uit Nederland.

AT-6 Texan
Fabrikant: North-American
Land: Nederland

 

Tags: T6 Texan

logo Sanicole 2016