Patrulla Aspa

De Blue Bees, The Grasshoppers, The Blue Eagles, The Sharks, Black Cats, Czech Hind Trio: In de loop van de jaren hebben verschillende militaire helikopterteams het beste van zichzelf gegeven te Sanicole. In Europa zijn demonstratieteams met helikopters echter zeldzaam geworden.

Het is daarom dat de toevoeging van de Patrulla Aspa van de Spaanse luchtmacht zo opmerkelijk is.

De Patrulla Aspa ontstond in 2003 als onderdeel van de Spaanse militaire helikopteropleiding op de basis van Armilla nabij Granada. Alle piloten in het team zijn instructeurs en combineren de teamoptredens met hun taken als instructeurs.
Patrulla Aspa vliegt met vijf EC120 Colibri helikopters. Dit type wordt ook gebruikt bij de Belgisch-Franse militaire helikopteropleiding op de basis van Dax in Frankrijk. De EC120 is een helikopter voor vijf personen die vooral op de civiele markt wordt gebruikt, of als politiehelikopter. De Spaanse luchtmacht kocht 15 van deze helikopters aan als trainingstoestel.
Het team vliegt een elegant luchtballet waarbij formaties en spectaculaire solomanoeuvres elkaar afwisselen. Sinds enkele jaren is het team ook uitgerust met rook waardoor hun spektakel nog beter tot haar recht komt. Patrulla Aspa vliegt niet zo vaak buiten Spanje, dus mis hun demonstratie te Sanicole niet!

EC120 Colibri
Fabrikant: Airbus Helicopters
Land: Spanje

patrullaaspa.defensa.gob.es 

logo Sanicole 2016