Patrouille suisse

De Patrouille suisse is één van de weinige Europese teams die jachtvliegtuigen gebruiken. Het team werd opgericht in 1964 en vloog in die tijd ook al op jagers. Toen was het de Hawker Hunter, een toestel dat ze gebruikten tot 1994. Intussen had de F-5 de Hunter al vervagen als jager in Zwitserland en zo volgde de F-5 de Hunter ook op bij de Patrouille suisse.

De F-5 is lichte, snelle en wendbare jager die nog steeds actieve taken verricht, bovenop de mogelijkheid om F-18 piloten de mogelijkheid te bieden luchtgevechten te oefenen tegen een ander vliegtuigtype.

Patrouille suisse zijn gebaseerd te Emmen met hun zes F-5 Tigers en is één van de twee acrobatische teams van de Zwitserse luchtmacht, naast het PC-7 TEAM. De piloten zijn allemaal actieve F-18 piloten in de Zwitserse luchtmacht en vliegen enkel met de F-5 voor oefenvluchten en demonstraties bij het team, doorgaans één maal per week.

Eén van de eigenschappen in recente jaren is dat de Patrouille suisse flares gebruikt tijdens hun demonstratie, bovenop de meer gebruikelijke witte rook. Let ook op voor twee andere karakteristieke manoeuvres: De schaduw, waarbij de 3 wingmen van de formatie zich achter de leider verbergen, en de tunnel, waarbij de solo doorheen een gat in de formatie vliegt.

F-5 Tiger II
Fabrikant: Northrop
Land: Zwitserland
www.patrouille-suisse.ch 

logo Sanicole 2016