F-18 Hornet

De belangrijkste jager van de Zwitserse luchtmacht is de F-18C Hornet. De F-18 ontstond uit YF-17 project, dat in de jaren 70 de competitie verloor tegen de F-16 om de nieuwe lichte jager van de Amerikaanse luchtmacht te worden.

De verdere ontwikkeling van de YF-17 leidde tot de F-18 en en dit toestel werd al gauw het meest capabele aanvalstoestel aan boord van de Amerikaanse vliegdekschepen. Dankzij zijn grote vermogen en uitstekende wendbaarheid was het echter ook een bijzonder performant jachttoestel. Hierdoor trok het de aandacht van verschillende luchtmachten om de F-18 te gebruiken vanaf landbasissen voor zowel lucht-grond als lucht-luchtmissies, iets wat het toestel gemakkelijk aankan dankzij zijn grote flexibiliteit.

In Europa is de F-18 in dienst in Finland, Spanje en Zwitserland. De Zwitserse luchtmacht heeft twee F-18 basissen, Meiringen en Payerne, en het is deze laatste basis waar de demopiloot vandaan komt.
Een geavanceerde versie van de F-18C, de F-18E Superhornet is bovendien kandidaat om de Belgische F-16’s op te volgen. De Superhornet is krachtiger, groter en kan enorme hoeveelheden geavanceerde munities meenemen, en is daarnaast uitgerust met de modernste avionica om zijn missies effectief en veilig te kunnen uitvoeren.

F-18 Hornet
Fabrikant: Boeing
Land: Zwitserland
www.vtg.admin.ch/de/organisation/luftwaffe/einsatz-lw/fa18-solo-display.html 

 

logo Sanicole 2016